ارزش پیشنهادی چیست

در درس امروز می‌خواهیم به مبحث ارزش پیشنهادی بپردازیم. این (ارزشی) که ایجاد می‌کنید چیه و برای چه کسی‌ اون رو ایجاد می‌کنین؟ این (ارزش) رو برای چه دردها و دستاوردهایی و برای چه بخش‌هایی از بازار ایجاد می‌کنید؟ و مهمتر اینکه، «کمینه محصول پذیرفتنی»‌ای که از کل این دانش حاصل می‌شه، چیه؟ خب، تا اینجا با بوم مدل کسب و کار آشنا شده‌اید و امیدوارم که تا اینجا تلاش خودتون رو کرده باشید تا این بوم رو برای ایده و استارتاپ خودتون پر کنید. ولی امروز می‌خواهیم درباره جزء اول (مدل) صحبت کنیم: ارزش پیشنهادی. ارزش پیشنهادی عبارتی فانتزی در بوم مدل کسب و کار، برای اون چیزیه که بر روی ساختنش کار می‌کنید. در حال ساختن چه محصول یا خدمتی هستید؟ و ضمنا، می‌خواهیم بعدا این پرسش رو مطرح کنیم که اون رو برای چه کسی می‌سازید، و این دقیقا چه مشکلی رو برای اون افراد حل می‌کنه؟ پس بیایید نگاهی بندازیم به مفهوم ارزش پیشنهادی.

فرآیند توسعه مشتری، ارزش پیشنهادی و هویت مشتری

همانطور که گفتم، این مفهوم فقط به ایده یا محصول‌تون مربوط نمی‌شه. یکی از چیزهایی که درک اون برای بنیانگذاران دشواره، اینه که فکر می‌کنن مشتری در طرف مقابل وجود داره و با اینکه به نظر می‌رسه مهمترین نکته این باشه، ولی کلیت ایده درباره توسعه مشتری اینه که از دفتر یا محل کارتون خارج بشید، و به من بگید که در حال تلاش برای حل نیاز یا مشکل چه کسی هستید. در اینجا حرف از رفع نیاز یک مشتری مطرحه و نه اینکه صرفا فکر کنید که چه ایده خوبی در ذهن دارید. و این موضوع هر چقدر تکرار بشه، باز هم کمه. از اینرو امروز، که می‌خواهیم درباره ارزش پیشنهادی صحبت کنیم، باید بدونیم که ارزش پیشنهادی ارتباط تنگاتنگی با هویت مشتریان‌تون داره، موضوعی که در درس بعدی درباره اون صحبت خواهیم کرد.

تناسب محصول با بازار حاصل ارتباط صحیح ارزش پیشنهادی با بخش‌بندی مشتریان

توجه داشته باشید که رابطه‌ی بین آنچه می‌سازید، یعنی ارزش پیشنهادی، و مشتری ... چیزیه که در موفقیت یا شکست استارتاپ‌ها از همون روز اول، تعیین کننده است. پس به اون دو قسمت از مدل (ارزش پیشنهادی و بخش مشتری)، و رابطه بین‌شون، یک نام ویژه می‌دهیم. نامش رو «تناسب محصول با بازار» می‌گذاریم. تا وقتی اصطلاح تناسب بین محصول با بازار رو می‌شنوید، بوم به ذهنتون می‌آد و با خودتون می‌گید، «اُه، اون هم یک کلمه فانتزی دیگه است که درباره اینکه من اون چیزی رو می‌سازم که مورد نیاز یا خواسته ... یا میل شدید طیفی از مشتریان در سمت دیگه باشه، صحبت می‌کنه؟ و اگر چنین تصوری رو نداشته باشم، در اون صورت، خبر خوب درباره فرایند توسعه مشتری اینه که این فرایند به ما امکان ... ادامه جستجو بدون ورشکست شدن رو فراهم میاره و از اینرو خواهید دید که ... ما با انجام مکرر کارها سر و کار خواهیم داشت که اصطلاحا به اون چرخش‌ها و تکرارها می‌گیم. چراکه به تعبیری کشف می‌کنیم که مشتریان واقعا چه چیزی رو می‌خوان، در مقابل اینکه چه تصوری از آنچه براشون تولید می‌کنیم، داریم.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟